"Voljeti se treba sad" – obilježavanje 35 godina rada Doma

  

Ove godine, 19. rujna, proslavili smo 35 godina rada Doma. Svečanost obilježavanja održana je u Domu u jutarnjim satima. Uz korisnike, radnike i suradnike na proslavi su nam se pridružili županica Martina Furdek-Hajdin, pročelnica UO za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić-Knežević te gradonačelnik Damir Mandić koji su uz čestitke i dobre želje istakli važnost i doprinos koji Dom daje u promicanju skrbi i kvalitete života starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici kroz protekla desetljeća.

 

 

 

Za ovaj rođendan dobili smo jedan poseban poklon. Karlovačka županija je izdala zbirku radova naših korisnika "Voljeti se treba sad" te se je u sklopu proslave ujedno održala promocija zbirke. Nakon čestitki naše ravnateljice Štefice Ljubić Mlinac, županica Martina Furdek Hajdin predstavila je zbirku, a korisnica Bara Grčić pročitala nekoliko pjesama. U znak zahvalnosti korisnik Željko Lolić je u ime Doma poklonio Karlovačkoj županiji svoj akvarel „Veliki i Mali Alan“. Prikaz akvarela se ujedno nalazi u zbirci te će ostati trajna poveznica između zbirke i Karlovačke županije.

 

  

 

Osim u literarnom i likovnom stvaralaštvu naši korisnici su se ove godine okušali i u plesu i to na malo drukčiji način – sjedeći. Plesnu točka s korisnicima je uvježbala Danijela Čavlović iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", u sklopu projekta knjižnice Erasmus+ "Inkluzijom ostvarimo potencijale knjižnica" koji se dijelom provodio u Domu Sveti Antun. Tako smo polako otplesali u drugi dio programa gdje su nas dočekali Kraljevi ulice te smo se uz stare, a svima dobro poznate skladbe zabavljali do kasno u podne.

22.09.2023. 

  

Vesele maškare u Domu "Sveti Antun"

  

Jučer su u Domu za starije i nemoćne osobe održane tradicionalne maškare za korisnike Doma. Prvi put nakon početka pandemije, sudjelovale su i udruge koje okupljaju zlatnu dob, Matica umirovljenika i Crveni križ. A maškara je bilo raznoraznih:od Alka Vuice i njenih plesačica, brzog vlaka , 100 eura, zalutalog galeba-zavodnika, ljepotica iz dalekih zemalja, "Mame ŠČ" do poneke u zadnji čas stavljene perike.

Maškare su svoju masku dopunili i prigodnim skečevima tako je Alka Vuica u pratnji svojih plesačica izvela pjesmu "Laži, laži me", vagoni brzog vlaka plesali su uz stihove "Kad se male ruke slože", novčanica od "100 eura" dijelila je šakom i kapom eure, a "Mama ŠČ" je čak i traktor dovezla.

 

 

 

Korisnici i gosti su uživali uz zvukove Tip-top benda, ovog puta u krnjem sastavu, a predah od plesa upotpunjen je igrokazom korisnika sa šaljivim prikazom seoskog života. Sa pjesmom , veseljem i šarenim bojama ispraćena je još jedna zima.!

24.02.2023.

  

Stoti rođendan i to dvaput

  

To da je prosječna dob naših korisnika sve više i viša, već dugo nije vijest. Tako trenutno imamo pedeset i troje korisnika starijih od devedeset godina, a čak jedanaest starijih od devedeset i pet godina.

No, ono što je vijest i to vesela i nesvakidašnja je da smo ove godine u našem Domu proslavili dva stota rođendana.

Početkom godine korisnica Milka Katić je u krugu svoje obitelji i korisnika Doma proslavila navršenih sto godina života. Iako već narušena zdravlja, ali još uvijek pokretna i nasmijana sa razgaljenošću je promatrala šušur oko sebe.

 

 

 

Kako smo se približili kraju godine, zahuktale su se pripreme za stogodišnju rođendansku proslavu Janka Sopčića.

Gosp. Sopčić je svoj stoti rođendan dočekao dobroga zdravlja, pokretan i veseo na stambenom dijelu Doma. Još svakodnevno sa svojim domskim susjedom i prijateljem odlazi u šetnje u grad, uvijek besprijekorno dotjeran. Proslava je, uz obitelj, korisnike, novinare te nezaobilaznu tortu i pjesmu završila sa plesom.

Našim slavljenicima želimo da još dugo budu s nama u dobrom zdravlju!

29.11.2022.

  

Zajednički Dan obitelji nakon tri godine

  

Proslava Dana obitelji najiščekivaniji je događaj u našem Domu. Tradicionalno se obilježava uz prigodni program i zajedničko druženje korisnika  i članova obitelji.

Korisnici i djelatnici dugo se pripremaju za taj dan kako bi što ljepše ugostili članove obitelji korisnika i predstavili im se sa svojim radom.  Kako je protekle dvije godina zbog pandemije covida -19 bila onemogućena zajednička proslava, i korisnici i članovi obitelji sa veseljem su dočekali relaksaciju mjera ovog proljeća.Zadnja zajednička proslava održana je 2019. godine.

 

 

 

Koliko nam se toga izdogađalo u međuvremenu?  Kako opreza nikada dosta, proslava je održana na otvorenom  u  parku Doma.

Korisnici se se predstavili kroz svoje radove: nastup pjevački zbora pod vodstvom voditelja volontera Mihajla Šepe, recitacije, solo točke, izložbu ručnih radova, a upravo je iz tiska izašao i novi broj domskog časopisa Korana. 

Druženje je nastavljeno u opuštenoj atmosferi uz domjenak i zvuke Tip-top benda. Lijepo je ponovo biti zajedno!

18.05.2022.

  

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

  

Već se dva desetljeća u svijetu prvi listopada obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine smo tim povodom osmislili bogat program za naše korisnike.

Program je započeo već u četvrtak, 30. 09. 2021. godine. U suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac organizirana je u prostorima Doma "Antistresna radionica" za naše korisnike i korisnike njihovog "Aktivnog kutka 60+".

Radionicu je vodila djelatnica Crvenog križa Sanda Lovrić Rupčić. Na radionici su se prisutni upoznali sa tehnikama za bolje nošenje sa stresom: vježbama opuštanja, tehnikama disanja te bojanjem mandale. Opušteni i u ugodnom društvu prisjetili smo se zajedničkih druženja i maškara prije korone.

  

U petak, na sam Međunarodni dan starijih osoba posjetili su nas učenici Medicinske škole Karlovac. Od jutra je u parku Doma bilo živo.

Buduće medicinske sestre i tehničari strpljivo su našim korisnicima mjerili krvni tlak, puls, šećer u krvi i saturaciju. Uz srdačan osmjeh i lijepu riječ darivali su naše korisnike s kremama koje su, baš za ovu prigodu, izradili njihove kolege - učenici smjera farmaceutski tehničar.

  

 

Učenici nisu zaboravili ni naše nepokretne korisnike na stacionaru za koje su pripremili vesele poruke ohrabrenja. Svojim dolaskom nas je obradovala i pročelnica UO za zdravstvo Karlovačke županije Maja Vučinić-Knežević. Na kraju smo se raspjevali uz koncert tamburaškog sastava Matice umirovljenika, te uz pjesmu zaboravili na godine.


U ime naših korisnika velika hvala svima na trudu i strpljenju koje ste utrošli da bi nas razveselili. 

08.10.2021.

Završen Ciklus pripovijedanja "Priče o dugi" s Biserkom Schmuck!

  

Ako Vas je ovog ljeta put nanio neku srijedu ujutro do našeg parka mogli ste vidjeti veselo društvo naših korisnika, skrivenih od sunca, kako pozorno slušaju priče Biserke Schmuck.

Naša pripovijedačica ih vješto vodi preko cijelog svijeta i u najrazličitije povijesne epohe. Bilo je tu priča o bojama i cvijeću, o slasticama i dragom kamenju, o karlovačkim rijekama i svjetskim vrtovima, o dalekim planetima i nestašnim vilama.

Sat vremena začas bi prošao, ostavljajući nas bogatijima za neki davni mit ili crticu iz karlovčke povijesti.

 

 

Održano je ukupno petnaest susreta od početka lipnja 20211. do kraja rujna 2021. Projekt Karlovački storyteling (pripovijedanje):"Priče o dugi" organiziran je u suradnji sa Paviljonom Katzler, kao poklon Paviljona i Biserke Schmuck  našim korisnicima.

Zahvaljujemo im na prekrasnom poklonu!

07.10.2021.

  

Hvala Vam što mislite na nas!

  

Protekla pandemijska godina je za naše korisnike bila iznimno teška, velik dio vremena proveli su izolirani od svojih najmilijih.Na žalost i božićne blagdane dočekali su u izolacijama u svojim sobama.

Međutim ovog Božića mnogi su se sjetili naših korisnika te uložili svoj trud i vrijeme, kako bi im pokazali da nisu sami. Tako su župljani župe Presvetog Trojstva za svakog korisnika poimenice napisali pismo ohrabrenja.

Zaposlenici Osnovne škole Grabrik darovali su naše korisnike sa knjigama ili paketima križaljki kako bi im brže prošli dani u izolaciji. Udruga Jak kao Jakov je svakom korisniku poklonila ručno izrađenu kuglicu za Božić kojima su korisnici ukrasili svoje sobe.

Ti lijepi pokolni dali su im do znanja da nisu sami te da su u mislima ne samo svojoj obitelji nego i mnogim drugim Karlovčanima.

Ovim putem, u ime naših korisnika, zahvaljujemo svima njima.

Hvala Vam što mislite na nas! 

 

22.01.2021.

Živahna veljača !

  

  

Ove veljače uz naše redovne grupne aktivnosti imali smo i par događanja koja su nam pružila posebno veselje. Već početkom mjeseca naša korisnica Katarina Trbović predstavila se sa svojim radovima korisnicima Doma za starije osobe "Medveščak" u Zagrebu.

U Domu "Medveščak" izložene su njene fotografije drveća. Gđa. Trbović se, između ostalog, bavi amaterskom fotografijom te je ovo bila njezina druga samostalna izložba pod nazivom "Drveće mi govori".

Izložba je cijeli mjesec krasila knjižnicu Doma " Medveščak", a na samo otvorenje 5. 02. 2020., uz domaćine, članove obitelji, muzikaše, kao potpora došlo je i nekoliko korisnica iz našeg Doma.

 

 

Za Valentinovo su naši korisnici dobili na poklon koncert ljubavnih pjesama. Gosp. Marjan Bregar, koji inače svaki mjesec sa svojom gitarom obogaćuje proslave rođendana korisnika, pozvao je svog prijatelja Željka Špoljara te su zajedničkom snagama raznježili naše korisnike za blagdan zaljubljenih.

Veljaču smo ispratili sa maškarama. I ove godine su nam se pridružili korisnici Dnevnog boravka Crvenog križa i Kluba umirovljenika. Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji fotografija.

11.03.2020.

  

Suradnja sa udrugom KA-MATRIX

 

Proteklih nekoliko mjeseci ostvarili smo lijepu suradnju sa karlovačkom udrugom KA-MATRIX. Udruga nas je pozvala da se uključimo u njihov projekt: Nove ideje u starim prostorima – socijalno uključivanje kroz kulturu i umjetnost.

Ciljevi projekta su povećati socijalnu uključenost osoba starijih od 54 godine kroz kulturno umjetničke sadržaje te poboljšati zdravlje i dobrobit osoba starijih od 54 godine kroz sudjelovanje u umjetničkim praksama koje se bave zajednicom. Detaljnije o projektu možete doznati na stranici udruge: http://ka-matrix.hr/ .

 

 

Naši korisnici su s veseljem uključili u projekt. Tijekom svibnja i lipnja u prostorima Doma je održan niz kreativnih radionica na kojima su naši korisnici izrađivali dio scenografije za predstavu "Stara dobra vremena".

U vedrom raspoloženju izrađivala se ograda, cvijeće, bunar... Veselje je bilo još veće dok su sa ostalim korisnicima uživali u mjuziklu ponosni jer su i oni doprinijeli njegovoj realizaciji. Nekoliko korisnica sudjelovalo je u igrokazu “Turci na Dubovcu – kulinarski pohod” koji je izveden na Starom gradu Dubovac, u sklopu sajma Sajma vlastelinstva.

Kako bi što bolje osjetili duh proteklih vremena udruga je nagradila korisnice izletom na Renesansni festival u Koprivnicu. Hvala KA-MATRIXU što su nam obogatili proljeće i ljeto zanimljivim aktivnostima.

  

18.09.2019.

  

Proslavljen stoti rođendan !

 

Danas je naš Dom bio u slavljeničkom raspoloženju. Protekle nedjelje, naša dugogodišnja korisnica Nevenka Miculinić navršila je sto godina. Nedjelja je bila rezervirana za obiteljsko slavlje, a današnji dan za domsko. Kako je gđa. Miculinić smještena na Odjelu pojačane njege, proslava je upriličena u blagovaoni stacionara.

 

 

 

Uz korisnike i osoblje Doma, na proslavi su sudjelovali i članovi obitelji korisnice. Za dobro raspoloženje pobrinuo se domski pjevački zbor, koji je korisnicu uveselio sa izvedbom njezine omiljene pjesme "Kad bi ove ruže male". I sama slavljenica je zapjevala!

Uz prigodni poklon, gđa. Miculinić je dobila i čestitku čijim se željama pridružujemo: Jedan osmjeh da je uvijek na Vašem licu, srce puno pjesme i misli pune samo lijepih sijećanja!

03.09.2019.

  

Gostovanje u Domu za starije i nemoćne osobe "Koprivnica"

 

U našem Domu već dugi niz godina aktivan je pjevački zbor zahvaljujući našem voditelju volonteru Mihajlu Šepi. Kako gosp. Šepa ujedno vodi i Karlovački tamburaški orkestar, tamburaši često svojom svirkom poprate nastupe našeg zbora, kako na priredbama u Domu tako i na gostovanjima. Ovog travnja ugostio nas je Dom za starije i nemoćne osobe "Koprivnica" u Koprivnici.

 

 

Za korisnike Doma u Koprivnici naš zbor i tamburaški orkestar zajednički su izveli niz pjesama iz različitih dijelova Hrvatske.

Program je upotpunio solistički nastup gosp. Ivana Mateše te autorska recitacija korisnice Bare Grčić "Generacijo moja, snažna, neslomljiva". Nakon što su nas naši dobri domaćini počastili ukusnim ručkom spontano je krenula svirka naših tamburaša, a začas su im se s pjesmom i plesom pridružili i koprivnički i karlovački korisnici.

Prije povratka obišli smo i "Pisanice od srca" smještene na koprivničkom Zrinskom trgu. Hvala još jednom Domu Koprivnca na prelijepom danu.

   

 

12.04.2019.

Vesele maškare

 

Ovaj utorak je u Domu bilo jako veselo. Cijeli dan je Dom ispunjavao miris prženih krafni, a već na jutarnjoj probi zbora se pjevalo "Maškare, ča mogu maškare". Kostimi su već odavno spremni: dvanaest veselih pčelice i tri opasna bumbara. Iako maskenbal počinje tek u četiri sata, mi smo se krenuli maškarati već u pola tri jer smo željeli razveseliti naše korisnike na stacionaru. Podijelili smo se u par manjih grupa te obišli svaku sobu na stacionaru kako bi i teško pokretni i nepokretni korisnici doživjeli fašničko veselje.

 

 

Na maskenbal smo pozvali u goste umirovljeničke udruge. Tako nam se i ove godine pridružio Dnevni boravak Crvenog križa te Klub umirovljenika. Plesali smo i zabavljali se uz bend Tip-top, a povremeno bi se i netko iz publike ohrabrio te uzeo mikrofon u ruke.

A kakav bi to maskenbal bio bez nagrada? Nagradu za najmaštovitiju masku osvojio je Dnevni boravak za svoju kreaciju "Vesele točkice".

"Crno- bijeli svijet" iz Kluba umirovljenika osvojio je nagradu za najbolju grupnu masku, a nagrada za najbolju masku pripala je našim pčelicama.

   

Baš smo se lijepo zabavili!

06.03.2019.

Projekt "Mladi za 54+" u našem Domu

 

Još je ljeto trajalo kad je naš Dom dobio poziv od Svjetskog saveza mladih Hrvatska da se uključimo u projekt "Mladi za 54 +", na što smo se rado odazvali. Cilj projekta je približiti umjetnost i kulturne sadržaje osobama starijima od 54 godine. Projekt je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a više o samom projektu možete doznati na stranici: https://mladiza54plus.com

 

 

U sklopu projekta održan je niz likovnih i glazbenih radionica u Domu za naše korisnike i goste iz Zagreba (također osobe starije od 54 godine) pod stručnim umjetničkim vodstvom. Naši korisnici imali su priliku okušati se u raznim likovnim tehnikama: vodenim bojama, olovci, keramici i grafitnoj olovci.

U sklopu projekta organiziran je posjet izložbi Vlahe Bukovca i Alexandra Cabanela u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Projekt se kontinuirano provodio od rujna 2018. te se ovaj tjedan približava svome kraju. Za završetak projekta postavljena je izložba u galeriji Zilik "Mladi za starije - zajedno u kulturi i dostojanstvu" na kojoj su izloženi radovi nastali na likovnim radionicama kako u Karlovcu tako i u Zagrebu. Uz izložbu održana je i završna svečana glazbena radionica u Domu uz zajedničko druženje i domjenak.

   

  

Što je u našim korisnicima probudio projekt, možda je najbolje ocrtala osamdestčetverogodišnja korisnica kada je na završnoj izložbi vidjevši svoj uokvireni i izloženi akvarel prokomentirala: "Cijeli svoj život sam radila u uredu i po kući, a tek sam sad shvatila da sam umjetnik".

21.01.2019.

30. obljetnica rada Doma

Dana 19. 09. 2018. godine naš Dom je proslavio 30 godina rada. U Domu je održana svečana priredba na kojoj su uz korisnike i djelatnike Doma nazočili predstavnici Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Karlovačke županije i Grada Karlovca, kolege iz drugih domova i institucija te suradnici Doma.

 

 

Ravnateljica Štefica Ljubić Mlinac tom je prigodom uručila poklone pomoćnici ministrice za socijalnu politiku Maji Vučinić Knežević, županu Damiru Jeliću, prvoj ravnateljici Doma Branki Đukić, korisniku sa tridesteogodišnjim boravkom u Domu Janku Periću te jedanaestorici djelatnika koji rade u Domu od prve godine. Nakon dodjele poklona prikazan je film "30 godina Doma Sveti Antun".

Premijerno je izvedena dječja predstava dramske grupe Doma "Kako je medo odlučio prekinuti rat s pčelama". Poslije predstave sve je ugodno razveselio gost iznenađenja gosp. Jimmy Stanić koji je naše korisnike vratio u vrijeme njihove mladosti. Po završetku programa druženje je nastavljeno u neformalnom tonu uz svečani ručak.

  

 

  

Film - 30 godina Doma Sveti Antun

  

 

 Svim korisnicima i djelatnicima čestitamo 30. rođendan!

 

20.09.2018.

Dom "Sv. Antun" partner u projektu "Q25": održane uvodne tiskovne konferencije

Dom „Sv. Antun“ partner je novom projektu LAG-a Vallis Colapis “Q25 – Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske” koji sufinancira Europska unija unutar Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH u iznosu od 608.928,26 kuna. Riječ je o 100% financiranju Europske unije.

SLIKA volontiranje vijesti

 

Uz nas su partneri na projektu su uz Carpe diem iz Karlovca, Agencije lokalne demokracije (ALD) Sisak, Društvo Crvenog križa Duga Resa Projekta će se provoditi u tri županije: Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj na čijem području djeluje LAG. Dio naziva projekta, „Q-25“ odnosi se na 20 organizatora volontiranja u području socijalne skrbi i zdravstva te korisnika projekta i četiri partnera što je ukupno 25 organizatora volontiranja koji će razvijati i provoditi volonterske programe sukladno potrebama svojih organizacija i korisnika.

U projektu će biti angažirano 175 volontera koji bi trebali odraditi više od 12.000 sati. Kroz izgradnju kapaciteta udruga i ustanova koje rade u području zdravstva i socijalne skrbi projekt će doprinjati unaprijeđenju usluge i kvalitetu rada u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Pozvane su sve ustanove koje se bave zdravstvom i socijalnom skrbi da se uključe u projekt. Svi zainteresirani koji bi htjeli sudjelovati, kao što su ustanove i organizacije civilnog društva, bit će kvalitetno educirani te će im biti osigurana tehnička pomoć i praćenje njihova rada u razvijanju volonterskih aktivnosti.

Nositelj, LAG Vallis Colapis i partneri, svako na području svoje županije i geografskog djelovanja, bit će im na usluzi za kreiranje kvalitetnih volonterskih programa i edukaciju u prvom dijelu projekata. U drugom dijelu projekta fokus će biti na mobilizaciji volontera koji će svojim volonterskim angažmanom doprinjieti jačanju svojih osobnim kompetencija, znanja i vještina te unaprijediti kvalitetu djelovanja udruga i javnih ustanova u kojima će volontirati.

Tijekom srpnja 2017. održane su dvije uvodne tiskovne konferencije, 11.7. u Karlovcu te 13.7. u Sisku na kojima je predstavljen projekt.

19.07.2017.

Naše gostovanje u Domu “Mali Kartec” na Krku 13.05.2015.

Razveselio nas je poziv ravnatelja Mladena Pokrajčića da posjetmo Dom “Mali Kartec”.

Zadnji put smo posjetli Krk prije šesnaest godina i svima je ostao u lijepom sjećanju. Još se ponekad prepričavaju zgode sa tog izleta iako mnogi akteri, na žalost, više nisu sa nama. Dogovor je pao za 28. 4., i toga jutra pun autobus veselih umirovljenika krenuo je iz Karlovca prema Krku. Kiša nas je ispratila iz Karlovca, ali smo pjesmom uspjeli rastjerati oblake i kad smo se iskrcali u Krku, već su provirile prve zrake sunca.

Dom nas je na prvu osvojio svojom uređenom okućnicom i maslinikom, te gostoprimstvom kako djelatnika tako i korisnika. Za domaćine smo pripremili prigodni program. Dramska grupa Doma izvela je skeč “Operacija spola”, naš ovogodišnji hit kojim smo osvojili prvu nagradu na Festivalu kazališnih amatera Karlovačke županije. Usljedio je koncert Pjevačkog zbora Doma pod vodstvom gosp. Mihajla Šepe i pratnju orkestra Matice umirovljenka Karlovac.

Kako su na repertoaru bile svima poznate starogradske pjesme sa nama su zapjevali i Krčani. Po završetku koncerta druženje je nastavljeno u neformalnom tonu, uz svirku naših muzikaša i ukusan ručak domaćina. Izlet smo završili razgledavanjem Krčke katedrale i šetnjom gradom. I tako je dan koji je započeo kišom, zavrišo ispunjen veseljem, suncem i morem.

Sa radošću isčekujemo da Dom “Mali Kratec” uzvrati posjet i otkrije čari karlovačkih rijeka.

logoSVA113.png

Kukuljevićeva 2 
47000 Karlovac

Telefon: 00385(0)47542700 

Email: dom@domsvantun.hr 

© Dom za starije i nemoćne osobe Sveti Antun 2023.

Search