Povijest

Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Antun" osnovan je 26. svibnja 1988.godine Odlukom Skupštine SIZ-a mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske kao Radna organizacija - Dom umirovljenika u Karlovcu. Sa radom počinje dana 19.09.1988.godine. Od osnutka Dom pruža kvalitetnu skrb i zdravstvenu njegu nemoćnim i starijim osobama. Smješten u samom centru grada na rubu karlovačkih parkova predstavlja izvanredan spoj arhitekture, lokacije i ugodnog prirodnog okruženja u blizini Korane i najljepših karlovačkih šetnica.


U svojoj povijesti, Dom u nekoliko navrata mijenja svoj naziv. Odlukom Ministarstva rada i socijalne skrbi, a na prijedlog Doma, 1996. godine posljednji naziv je promijenjen i od tada glasi: Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Antun", što je i danas naziv ustanove. Dana 29.01.1996. godine osnivač postaje Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a vlasnik Republika Hravtska. Odlukom o prijenosu osnivačkih prava od 20. prosinca 2001.godine Ministarstvo rada i socijalne skrbi, osnivačka prava nad Domom prenijelo je na Karlovačku županiju.

Domovinski rat

Svoj najteži period Dom je prošao u ratnom vihoru kada je uz svoje stalne korisnike, starije i nemoćne osobe, smjestio i velik broj prognanika iz tada okupiranih područja. U tom periodu je Dom uz svoju stalnu zgradu imao i depadansu kao izdvojeni objekt kako bi se mogao smjestiti velik broj ljudi kojima je smještaj zbog ratnih okolnosti bio nužno potreban. U to vrijeme solidarnosti i društvene odgovornosti Dom i svi njegovi zaposlenici, kao i korisnici složno su prošli kroz ta izrazito teška vremena.


Nakon ratnog perioda, Dom nastavlja svoju djelatnost kao ustanova socijalne skrbi. Dom danas broji 222 korisnika kojima pruža uslugu stalnog smještaja, od toga 141 korisnika na stambenom dijelu i 81 korisnik na odjelu pojačane njege. Uz uslugu stalnog smještaja Dom pruža i uslugu pomoći i njege u kući na području grada Karlovca. S obzirom na velik broj podnositelja zahtjeva za smještaj na Dom se može čekati i po nekoliko godina .

Zahvala korisnicima i djelatnicima

Dom za svoj uspješan rad kroz godine zahvaljuje svim korisnicima Doma, i onima koji nažalost više nisu sa nama, članovima njihovih obitelji, kao i zaposlenicima Doma koji svojim marljivim i nesebičnim radom čine našu ustanovu prepoznatljivom u cijeloj županiji. 

 pogled na park kut

Naša lokacija

logoSVA113.png

Kukuljevićeva 2 
47000 Karlovac

Telefon: 00385(0)47542700 

Email: dom@domsvantun.hr 

© Dom za starije i nemoćne osobe Sveti Antun 2023.

Search